26 Ιανουαρίου 2014

κυριακατικο κλασικο πιατο



Ακόμα θυμάμαι εκείνες τις Κυριακές, που πηγαίναμε το πρωι για να δούμε παιδική ταινία στο σινεμά και μόλις τελείωνε το έργο τρέχαμε σπίτι με τον αδελφό μου καθομασταν στο τραπέζι και περιμέναμε να βγει το ταψι απο το φούρνο. Οι επιλογές ήταν δυο και πολυ αγαπημένες μέχρι και  σήμερα: κοτόπουλο λεμονατο με πατάτες και το θεϊκό παστιτσιο που ποτέ δεν εχει την ίδια γευση με της μαμάς οσα χρόνια και να περάσουν. Το κυριακάτικο φαγητακι μας για σήμερα είναι παστίτσιο λίγο διαφορετικό απο της μαμάς αλλά πιστεύω εξίσου ωραίο.

Υλικά
1 κιλό κιμά (μισό μοσχαρίσιο και μισό χοιρινό)
1 πακέτο μακαρόνια για παστίτσιο
2 κούπες φρέσκια σάλτσα ντομάτας
300 γρ τριμμένο  κεφαλοτύρι
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο κομμένες φετουλες
λαδάκι για τον κιμα
1 κανέλα ξυλάκι
λίγο μοσχοκάρυδο
αλάτι και πιπέρι 
μπεσαμελ

Εκτέλεση 
  • Βράζουμε και αφήνουμε στην άκρη τα μακαρόνια 
  • Τσιγαρίζουμε τον κιμά και το κρεμμύδι με το σκόρδο 
  • Μόλις ο κιμάς αλλάξει χρώμα ρίχνουμε την σάλτσα το αλάτι, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο και την κανέλα και αφήνουμε να σιγοβρασει 20 λεπτά. 
  • Ετοιμάζουμε την μπεσαμελ. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και έτοιμη, εγώ κάνω του Λουκακου και μπορείτε να την βρείτε εδω   
  • Στην συνέχεια παίρνουμε 3-4 κουταλιές της σούπας μπεσαμελ και τη ρίχνουμε στα μακαρόνια και ανακατεύουμε. 
  •  Σε ένα πυρέξ ή μικρο ταψάκι βάζετε 1/4 μακαρόνια και ρίχνετε μια χούφτα κεφαλοτύρι βάζετε και ακόμα 1/4 μακαρόνια και ρίχνετε ακόμα μια χούφτα κεφαλοτύρι.
  • Ρίχνουμε τον κιμά αφού αφαιρέσουμε την κανέλα  και τέλος τα υπόλοιπα μακαρόνια πάλι σε δυο δόσεις με μια χούφτα κεφαλοτύρι ανάμεσα τους.
  • Απλώνετε ομοιόμορφα και την μπεσαμελ και ρίχνετε το υπόλοιπο κεφαλοτύρι απο πάνω. 

  • Ψήνουμε στον αέρα στη χαμηλή θέση στους 200 οC για 40 λεπτά.    

Καλή επιτυχία και καλή σας όρεξη!!!!